Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας

       
Ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καρπαθιακός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας του Δήμου Καρπάθου και το  Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (έδρα Κάρπαθος), συνδιοργανώνουν το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Καρπαθιακής Λαογραφίας, που θα γίνει στην ακριτική Κάρπαθο από 8 έως 12 Μαΐου 2013. 

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης. 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού. 
Η εναρκτήρια συνεδρία θα γίνει την Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013 και ώρα 18.00 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα του Ξενοδοχείου ‘‘Alimounda Mare’’, όπου θα διεξαχθούν όλες οι εργασίες του Συνεδρίου. 

Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στη Μνήμη των Ludwig Ross (1806-1859), Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών — πρώτου ερευνητή της Καρπαθιακής Λαογραφίας, και Ντίνου Αντ. Μελά (1935-2011),δικηγόρου–φιλολόγου–διδάκτορος Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 60 Έλληνες και ξένοι καθηγητές Πανεπιστημίων και άλλοι ερευνητές, μεταξύ των οποίων είναι και οι καθηγητές Μιχαήλ Μερακλής, Νίκος Μάργαρης, Walter Puchner, Guy Saunier, Stefan Lindinger, Eusebi Ayensa Prat, Carlos Crida, Anna Lomax Wood, Εύη Γεωργιτσογιάννη, ʼΑννα Αγγελοπούλου, Γεώργιος Λεοντσίνης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ιωάννης Πολέμης, Εμμανουήλ Βαρβούνης, Γιώργος Ανδρειωμένος, Αμφιλόχιος Παπαθωμάς, Θεοδώρα Αντωνοπούλου, Μαρία Καλιαμπού, Γιώργος Καναράκης, Δημοσθένης Δασκαλάκης, Δημήτριος Φιλιππίδης, Μανόλης Περσελής, Ιωάννης Βασιλαράκης, Μαρίνα Βρέλλη-Ζάχου, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, Μελίτα Εμμανουήλ, Μαριάνθη Καπλάνογλου, ʼΑννα Λυδάκη, Χαράλαμπος Μπαμπούνης. 

Σε παράλληλες εκδηλώσεις του Συνεδρίου περιλαμβάνονται εκθέσεις, επισκέψεις στα χωριά της Καρπάθου, προβολή βίντεο πρώτης καταγραφής Καρπαθίων παραδοσιακών μουσικών. 
Σας προσκαλούμε, με πολλή χαρά, να παρακολουθήσετε τις Εργασίες του Συνεδρίου και σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη σας.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ


 Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου -Περιφερειακής ενότητας Καρπάθου Κάσου οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Π.Α.Γ.Ν.Η θα επισκεφθούν το νησί μας από τη Κυριακή 21 -4 έως Τρίτη 23-4 και θα εξετάζουν μετά από ραντεβού στο κέντρο Υγείας  : Μετέχουν, , Παιδοορθοπαιδικός ,Καρδιολόγος, Παιδίατρος,Ενδοκρινολόγος, Ουρολόγος,Ψυχίατρος,Γυναικολόγος ,Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος Χειρούργος Δερματολόγος Κυτταρολόγος .Θα γίνονται ακόμα μαστογραφίες και τεστ ΠΑΠ .Οι γιατροί θα εξετάζουν από τις 9 ως τις 2 έπειτα από ραντεβού στο τηλέφωνο 2245022228.Την Δευτέρα 22 -4 οι  Παιδίατρος,  ,Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Δερματολόγος, Καρδιολόγος,  Χειρούργος Θα βρίσκονται στο Πολυϊατρείο της Ολύμπου και θα εξετάζουν από τις 5 μέχρι τις 8  το απόγευμα.Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα επισκέπτεται τον  τόπο μας βλέποντας  τις ανάγκες και προσπαθώντας να καλύψει όσο γίνετε τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας.  

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟ

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΡΕΒΕΛΗΣ

Αυτά είναι τα νέα δρομολόγια του ΠΡΕΒΕΛΗΣ για το επόμενο διάστημα ως και τις μέρες του Πάσχα.
Οι τιμές από Πειραιά για Διαφάνι ξεκινούν από 37 ευρώ το άτομο στην οικονομική θέση και φτάνουν  102 η δίκλινη καμπίνα.  Ενώ για τα αυτοκίνητα οι τιμές ξεκινούν από 69 ευρώ μέχρι 102 ευρώ τα μεγάλα φορτηγά. Για Ρόδο οι τιμές ξεκινούν από 18 ευρώ έως 56 το άτομο  και για τα αυτοκίνητα από 50 μέχρι 77


Για το χρονικό διάστημα από 08/04/2013 έως 15/04/2013 (απόγευμα) και από 08/05/2013 έως 10/05/2013 (απόγευμα) δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια λόγω συντήρησης των κύριων μηχανών  του Ε/Γ-Ο/Γ "ΠΡΕΒΕΛΗΣ". Άλλωστε είναι πολλά τα δρομολόγια που έχουν χαθεί τον φετινό χειμώνα ,άλλες φορές λόγω καιρού άλλες λόγω απεργιών μέναμε βδομάδες χωρίς  το μοναδικό πλοίο που μας συνδέει με την υπόλοιπη Ελλάδα 

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Δήμαρχος Καρπάθου με τον Δήμαρχο Βιέννης  κ. Häupl 
Δυο ταξίδια για την ανάδειξη του πολιτισμού  της Καρπάθου σε χώρες της Ευρώπης έγιναν τον τελευταίο καιρό .Το πρώτο ταξίδι  τέλη Δεκέμβρη ήταν  μια αποστολή από 40 περίπου μουσικούς παραδοσιακών οργάνων  απο το Αιγαίο ,την Κρήτη ,και την Θράκη επισκέφτηκε την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έπειτα από  πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κρίτωνα Αρσένη . Από την περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και Κάσου συμμετείχαν οι μουσικοί απο  την Κάρπαθο  οι Γιάννης Μπαλασκάς (λύρα, λαούτο και τσαμπούνα) και Γιώργος Μάλτας (λύρα-λαούτο) και από την Κάσο οι Νεκτάριος Σταματάκης (λύρα-λαούτο) και ο Αδριανός Β. Χασαπλαδάκης (λύρα-λαούτο-τσαμπούνα).Την αποστολή  συνόδευσε ο σύμβουλος της περιφερειακής ενότητας Καρπάθου-Κάσου σε θέματα πολιτισμού για την Κάρπαθο  Γιώργος Τσαμπανάκης Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  Το δεύτερο ταξίδι    πραγματοποιήθηκε  στις 11-1-2013 και ήταν  η προγραμματισμένη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος  Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης  στο Δημαρχείο της Βιέννης στο πλαίσιο της εκεί  Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης  η οποία  είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και ικανοποιητικά αποτελέσματα. Στη συνάντηση παρευρέθη και η ελληνικής καταγωγής Αντιδήμαρχος της πόλης κ. Βασιλάκου και η συζήτηση  επικεντρώθηκε  στο ιδιαίτερο θετικό κλίμα που επικρατεί στην Αυστρία για την  χώρα μας  ως τουριστικό προορισμό. Ο  Δήμαρχος  Καρπάθου προσκάλεσε τον κ. Häupl να επισκεφθεί το νησί μας και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άνοδο που παρουσιάζει η επισημότητα των Αυστριακών προς την Κάρπαθο. Ο κ. Häupl αλλά και η αντιδήμαρχος Βιέννης κ. Βασιλάκου, δήλωσαν λάτρεις του νησιού μας.         

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΟΛΥΜΠΟΥ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ

Ο Σύλλογος Νέων Ολύμπου Διαφανίου είναι ο πιο  δραστήριος που έχουμε αυτήν περίοδο στα χωριά μας .Τα  μέλη του είναι γύρω στους σαράντα νέους και νέες από την Όλυμπο και το Διαφάνι και το Συμβούλιο του αποτελείτε από τους Ευαγγελία Μ .Αγάπιου  (Πρόεδρος ) , Καλλιόπη Ε. Κανάκη (Αντιπρόεδρος), Μαρία Β Χηράκη (Γραμματέας ),Σοφία Γ. Χουβαρδά (ταμίας )και  Μαρία Ν.Ορφανού , Νίκος Μ Αβδελής (μέλη ), όμως οι αποφάσεις αλλά και οι δράσεις δεν περιορίζονται στο συμβούλιο αλλά είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός των ενεργών μελών που συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων και στις δράσεις . Μερικές από τις δραστηριότητες των παιδιών τα τελευταία χρόνια είναι :Το βάψιμο των τοιχείων του λιμανιού στο Διαφάνι,ο καθαρισμός του μονοπατιού Λέκυφος -Διαφάνι , επίσης πλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που χρειάστηκαν για να καθαριστούν και να ασπριστούν οι δρόμοι σε Όλυμπο και Διαφάνι το προηγούμενο Πάσχα καθώς ο Δήμος αδυνατούσε να μας στείλει το απαραίτητο προσωπικό. Τελευταία αγόρασαν έναν φορητό καρδιογράφο με ενσωματωμένο εκτυπωτή αξίας 587 ευρώ και τον δώρισαν στο γιατρείο , πλήρωσαν την μεταφορά  των επίπλων του Πολυδύναμου Ιατρείου Ολύμπου που αγοράστηκαν από την ΔΗΜΗΤΡΑ , πλήρωσαν 100 ευρώ για  την συμμετοχή της εφηβικής ομάδας  Ολύμπου στο τοπικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Κάρπαθου. Τα παιδιά έχουν διοργανώσει επίσης αρκετές χοροεσπερίδες και πέρσι ζωντάνεψαν τις Απόκριες στην Όλυμπο και το Διαφάνι συγκεντρώνοντας τους νέους που ντύθηκαν καραμούζες και γύρισαν και τα δυο χωριά θυμίζοντας παλιές καλές εποχές .Οι νέοι μας  έχουν σκοπό στην συνέχεια να αναπαλαιώσουν τις Έξε βρύσες αφού δέχτηκαν κάποιες δωρεές για τον σκοπό αυτό , επίσης  σκέφτονται να ξεκινήσουν μια προσπάθεια να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη που στεγάζετε στο γραφείο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου με  βιβλία  και άλλο οπτικοακουστικό υλικό που αφορά την Όλυμπο  μια εργασία που είναι πολύ μεγάλη και σημαντική αφού παρά πολλοί επιστήμονες από πολλές χώρες  του κόσμου και πολλών ειδικοτήτων έχουν  κάνει σημαντικές μελέτες  με αναφορά στον τόπο μας .Μακάρι οι νέοι μας να συνεχίσουν να είναι ενωμένοι και δυναμικοί και να δίνουν το καλό παράδειγμα ακόμα και σε εμάς τους μεγαλύτερους