Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ

Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Τσαμπανάκης Νομαρχιακός σύμβουλος Δωδεκανήσου θα είναι ο νέος προϊστάμενος της Δ Ο Υ Ρόδου, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης για την επιλογή Διευθυντών και Υποδιευθυντών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (εφορίες). Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου για όλους τους προκριθέντες από την αξιολόγηση τους. Ο Βασίλης Τσαμπανάκης ήταν για τρεις συνεχόμενες θητείες, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και εχει υπηρετήσει στην εφορία, το ΣΔΟΕ και στο Ελεγκτικό κέντρο Δωδεκανήσου.
Πηγη : verena .gr

Επίσκεψη Κρεμαστινού σε Κάρπαθο και Κάσo





Kremastinos
Στην Κάρπαθο και την Κάσο βρίσκεται από την Παρασκευή ο βουλευτής Δωδεκανήσου, καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, με την ευκαιρία της συμμετοχής του , ως εισηγητής και συντονιστής, στο τριήμερο ιατρικό συνέδριο για τον «Σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα», το οποίο διοργάνωσε στα Πηγάδια Καρπάθου το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου, από 23 έως 25 Ιουλίου, σε συνεργασία με το Κ Υ Καρπάθου και τον Δήμο Κασίων. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εξέχοντες γιατροί –καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως οι κκ Σωτ. Ράπτης, Σπύρος Μουλόπουλος, Γ. Πετρίκκος κ.α.
apo verena .gr

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΣΟ

Σημαντικό ιατρικό συνέδριο θα διοργανωθεί από το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου στα αντίστοιχα νησιά το τριήμερο 23 - 25 Ιουλίου.

Συμμετέχουν εξέχοντες γιατροί –καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και θα αναπτύξουν θέματα που έχουν σχέση με «τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά προβλήματα», όπως ο Δημ Κρεμαστινός, Σωτ. Ράπτης-Σπύρος Μουλόπουλος, Γ. Πετρίκκος κ.α


• Συγκεκριμένα την Παρασκευή, στο ξενοδοχείο «Konstantinos Palace» στα Πηγάδια, ο Έπαρχος Καρπάθου –Κάσου, θα χαιρετίσει και θα κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου που θα συνεχιστεί με τη συζήτηση με το κοινό. Την συζήτηση θα συντονίζουν οι καθηγητές Σπύρος Μουλόπουλος, Θεραπευτικής Ιατρικής, Σωτήρης Ράπτης, παθολογίας και Δημήτρης Κρεμαστινός, καρδιολογίας.


• Την επόμενη το πρωί στον ίδιο χώρο θα ξεκινήσει η επιστημονική συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν και οι τοπικοί γιατροί.


Στην ενότητα αυτή θα προεδρεύσει ο καθηγητής θεραπευτικής ιατρικής, Σπύρος Μουλόπουλος. Θα αναπτυχθούν τα παρακάτω θέματα από τους αντίστοιχους καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές.


o Από τον Καθηγητή, Σωτ. Α. Ράπτη, «Σύγχρονη αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη στην καθ΄ ημέρα πράξη».


o Από τον Αν. Καθηγητή, Δ. Βλαχάκο, «Αρτηριακή Υπέρταση – Αίτια / Αντιμετώπιση»


o Από τον Καθηγητή, Γ. Πετρίκκο, «Γενικές αρχές της αντιβιοτικής θεραπείας – Υπάρχουν εμπειρικοί κανόνες χορηγήσεώς της;»


o «Το κουτί της Πανδώρας: Οξεία κοιλία» Από τη μεριά του Παθολόγου: o Καθηγητής, Σωτ. Α. Ράπτης και από τη πλευρά του Χειρουργού: ο Επίκ. Καθηγητής, Κων. Κωνσταντινίδης.


• Στην ενότητα «Ο Καρδιαγγειακός ασθενής», που θα προεδρεύσει ο καθηγητής καρδιολογίας, Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός, θα αναπτυχθούν οι παρακάτω εισηγήσεις από τους αντίστοιχους αναπληρωτές καθηγητές καρδιολογίας :


o Από τον Αν. Καθηγητή, Ε. Ηλιοδρομίτη, «Η θρομβόλυση και η αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου»


o Από τον Aν.Καθηγητή, Γ. Φιλιππάτο, «Καρδιογενές shock και η διαφορική διάγνωση»


o Από τον Αν. Καθηγητή, Ι. Λεκάκη, «Αίτια και αντιμετώπιση του οξέος


πνευμονικού οιδήματος.


o Από τον Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γ. Θεοδωράκη, «Αντιμετώπιση δυνητικά θανατηφόρων αρρυθμιών»




o Την Κυριακή το πρωί στην Κάσο στην αίθουσα του Αγίου Σπυρίδωνα στο Φρύ θα γίνει συζήτηση με το κοινό, και με τη συμμετοχή των κκ Δ Κρεμαστινού, Σ Μουλόπουλου και Σωτ. Ράπτη, με θέμα:


«Σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοαγγειακά προβλήματα».


Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Επαρχείο Καρπάθου –Κάσου σε συνεργασία με το Κ Υ Καρπάθου στην Κάρπαθο και με τον Δήμο Κασίων στην Κάσο.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕ{Η}ΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΣΑΡΙΑ

Στις 27 Ιουλίου γιορτάζετε το πανηγύρι του Αγίου Παντελε{ή}μονα στην Σαρία .Είναι ένα εκκλησάκι στην νοτιοδυτική πλευρά της Σαρίας χρισμένο πάνω σε έναν λόφο από όπου αντικρίζει το πέλαγο . Το μοναστήρι έχει σημαντική ιστορία αφού λέγετε ότι πρωτοκτίστηκε σε αυτήν την θέση περίπου το 1700 από τρεις- τέσσερεις μοναχούς που ήρθαν κυνηγημένοι -ίσως από τούρκους – από την Κρήτη. Σιγά σιγά οι μοναχοί κατάφεραν να φτιάξουν όχι μόνο το μικρό μοναστήρι αλλά και βοηθητικούς χώρους για να μπορούν να ζήσουν επίσης καλλιεργούσαν χωράφια γύρω από την μονή και είχαν αρκετά ζώα έτσι και με την βοήθεια των γύρω βοσκών και μετοχιάριων απέχτησαν την αυτάρκεια που χρειάζονταν για να μπορούν να επιβιώνουν . Η Μονή μετέπειτα κατοικείτε από ντόπιους μοναχούς ως και το 1910 . Το 1947 στην θέση του παλιού ταλαιπωρημένου κτιρίου κτίζετε το νέο Μοναστήρι με την σημερινή του μορφή . Από το 1992 η Μονή ανήκει στην δικαιοδοσία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Διαφανίου που με την βοήθεια δωρητών έχει εκτελέσει σημαντικό έργο αναστηλώνοντας τους γύρω από την μονή χώρους την μικρή προβλήτα που δένουν τα καΐκια αλλά και το μονοπάτι από την ακτή μέχρι τον Άγιο. Η εκκλησιαστική επιτροπή κάθε χρόνο προσφέρει φαγητό στους προσκυνητές και ντόπιοι μουσικοί μετατρέπουν την παραμονή στην Σαρία σε μια μοναδική εμπειρία Το καΐκι θα ξεκινήσει από το Διαφάνι το μεσημέρι της Δευτέρας και θα επιστρέψει απόγευμα Τρίτης λοιπόν όσοι πιστοί προσέλθετε.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΡΕΒΕΛΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ !


Προσθήκη λεζάντας

Απόψε το βράδυ στην επιστροφή του από την Ρόδο για Διαφάνι το πλοίο Πρέβελης δεν προσέγγισε στο λιμάνι μας με αποτέλεσμα οι επιβάτες που έφερνε από Ρόδο να πάνε Πηγάδια και οι άλλοι που το περίμεναν να το κοιτούν εμβρόντητοι και να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί γίνετε αυτό. Νομίζω ότι οι  κακές καιρικές συνθήκες δεν είναι ισχυρό  επιχείρημα και αυτό αποδεικνύετε και από το ότι το Ιεράπετρα   το δεύτερο πλοίο της εταιρείας που κάνει δρομολόγια στο λιμάνι μας δεν έχει χάσει κανένα δρομολόγιο παρόλο που το μελτέμι φυσάει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες ενώ για το Πρέβελης αυτή είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγες μέρες που γίνετε αυτό  . Την προηγούμενη  πέμπτη δεν προσέγγισε στο Διαφάνι ούτε στο δρομολόγιο του από Αθήνα αλλά ούτε και στον γυρισμό από Ρόδο .Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι επιβάτες με προορισμό το Διαφάνι που επιβιβάστηκαν Τετάρτη βράδυ από Πειραιά στο πλοίο αντί να φτάσουν στον προορισμό τους Πέμπτη απόγευμα -που ήδη είναι ένας μεγάλος χρόνος ταξιδιού για την  εποχή μας -να φτάσουν Παρασκευή μεσημέρι με  αναγκαστικό δρομολόγιο στην Ρόδο και επιστροφή στα Πηγάδια απ όπου αναγκάστηκαν να περάσουν τον χωματόδρομο και να φτάσουν εξουθενωμένοι στα σπίτια τους σχεδόν 24 ώρες μετά τον αρχικά προβλεπόμενο χρόνο ταξιδιού .Τα πλοία της εταιρείας το Κορνάρος, το Ιεράπετρα και τελευταία το Πρέβελης ειχαν δημιουργήσει ένα καλό όνομα στο νησί μας για την συνέπεια και την αξιοπιστία τους, τον τελευταίο καιρό όμως όλο και πιο συχνά παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα  που και στο όνομα της εταιρείας κάνουν ζημιά αλλά και στις μετακινήσεις και στον τουρισμό της περιοχής μας που ήδη έχει πολλά προβλήματα με πιο σημαντικό μειονέκτημα αυτό ακριβώς τον μεγάλο χρόνο που  απαιτείται για να έρθει κάποιος εδώ.

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

ΑΧ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΟΣΚΟΙ



        Μερικά χρόνια πριν η Όλυμπος μαζί με την αξιοζήλευτη γεωργική παραγωγή της -που λέγετε ότι έζησε όλη την Κάρπαθο τα χρόνια του πολέμου- παράλληλα είχε και μια πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία που έκανε την κοινότητα αυτάρκη σε κρέας τυροκομικά και άλλα προϊόντα . Την εποχή που οι  πρόγονοι μας είχαν ζώα οι βοσκοί και οι γεωκτήμονες αλληλοσυμπληρώνονταν οι βοσκοί ήταν συνεχώς κοντά  στα ζώα τους και αν κάποιο ξέφευγε και γινόταν ζημιά οι κανόνες ήταν αυστηροί και όλοι ήταν προσεκτικοί  και από τον φόβο των αγροφυλάκων αλλά και από φιλότιμο για να μην  καταστρέφουν τα ζώα τους τον κόπο τον άλλων Στην σημερινή εποχή όλα έχουν αναποδογυρίσει  τα περισσότερα χωράφια έχουν εγκαταλειφτεί αλλά και η κτηνοτρόφοι έχουν ξεφύγει εντελώς ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους  και αναισθησίας τώρα πια η δουλειά τους είναι πιο εύκολη επειδή και πολλές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί έτσι έχουν περισσότερο χώρο για να βόσκουν και υπάρχουν και οι επιδοτήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ αφού δηλώνουν πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που υπάρχουν και παρατηρείτε το φαινόμενο τρία και τέσσερα άτομα από μια οικογένεια να είναι δικαιούχοι επιδότησης ο σκοπός λοιπόν που αυτές οι επιδοτήσεις δίνονται είναι για να είναι τα ζώα επιτηρημένα και με αυτά τα χρήματα να αγοράζονται ζωοτροφές για να τρώνε τα ζώα όμως οι {έξυπνοι} εδώ έχουν βρει τρόπο και να παίρνουν τις επιδοτήσεις και να μην βλέπουν ποτέ τα ζώα τους πέρα από την εποχή που θέλουν να τα πιάσουν για να πουλήσουν το κρέας να εισπράξουν και από εκεί. Παρακολουθούμε με τρόμο και βαθιά λύπη τα ζώα να έχουν έρθει μέσα στην Όλυμπο και στην Αυλώνα έχουν καταστρέψει την Σαρία κάτι που για εμένα -που θυμάμαι την Πύλα την εποχή του μαζέματος των ελιών να μετατρέπετε σε ένα μικρό γεμάτο ζωντάνια χωριουδάκι -είναι πολύ επώδυνο να βλέπω όλες τις ελιές ξέρες και να ξέρω ότι ούτε μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση ούτε κάνεις θα πληρώσει για την ζημιά και την καταστροφή των κόπων τόσων ανθρώπων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2010

  1. Συμμετοχή στην έκδοση «Καρπαθιακή Ηχώ»
  2. Συμμετοχή στην έκδοση «Κασιώτης»               
  3. Φεστιβάλ Τσαμπούνας Ολύμπου     31/7 + 1/8 2010                         
4.   Έκδοση και παρουσίαση στη Κάσο βιβλίου Μ Σκουλιού  
      « Τα Ιστιοφόρα της Κάσου»                     13/8/2010                                 
  1. Εξοπλισμός στιβάνια ΛΕΚ                                                                 
  2. Συνάντηση μουσική και χορευτική Καρπάθου – Κάσου. – Χάλκης και
    Ολύμπου στη Χάλκη  6/9/2010                                                 
   7.  Μουσική εκδήλωση στα Πηγάδια    ΛΕΚ (Τιμητική Εκδήλωση για Έπαρχο και
          Δήμαρχο)                                                                                       
  1. Συμμετοχή στη συναυλία Στέλιου Διονυσίου  19/8/2010,            στη Κάσο   
  2. Η ζωή των απόδημων Καρπαθίων σε συνεργασία  με Σύλλογο Εργασίας και
    Χαράς, Όθους    3/8/2010                                                                           
  1. Διοργάνωση εκδήλωσης προς τιμή του Χριστόφορου Λυτού στη
      Βωλάδα 24/8/2010                                                                                   
  1. Συμμετοχή στη εκδήλωση για το ρεμπέτικο τραγούδι Λύκειο Απερίου και
    Γυμνασίου..Πηγαδίων(έγινε15/5/2010)                                                    
  1. Παιχνίδι «Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού»,    
  2. Σύλλογος Μεσοχωρίου –συντήρηση αρχειακού υλικού       
  3. Επιμέλεια Μεταφράσεις( Μελαγχολική Άνοιξη)                                          
  4. Συλλεκτικό έργο πάπα-Γιώργη Κωνσταντινίδη Αρκάσας
    (μπροσούρα   )                                                                                                
17.Παρουσίαση  βιβλίου Κ.Ι.ΠΑΖΑΡΤΖΗστη Κάρπαθο  και Κάσο 2/8 και 9/8         
18. Εκδήλωση  για τον Χατζηλία Οικονόμου   στο Απέρι   11/8/2010                                
19. 12 Αυγούστου  Εκδήλωση στη μνήμη του Ανδρέα  Λεντάκη (¨Όλυμπος) συνεργασία με  Κοιν. Ολύμπου
            
     

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η πρώτη εκδήλωση του πολιτιστικού οργανισμού για το φετινό καλοκαίρι δηλαδή η Αδελφοποίηση της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου με τον Δήμο Βαθέος Σάμου ήδη εχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία και περιμένουμε με ενδιφέρον τις επόμενες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2010

1. ΚΥΡΙΑΚΗ  13/6:

Αδελφοποίηση Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου – Δήμου

Βαθέος Σάμου

(α. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό

Κοιμήσεως Θεοτόκου Ολύμπου Καρπάθου.

β. Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των υπέρ πατρίδος

πεσόντων Ολυμπιτών.

γ. Ανάγνωση των αποφάσεων

και του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης.

δ. Ομιλίες επισήμων.

ε. Χορευτική Παράσταση με Σαμιώτικους και

Ολυμπίτικους παραδοσιακούς χορούς.

Πλατύ Ολύμπου Καρπάθου, 18:30

Π.Ο.Κ.Ο.Κ.)


2. ΚΥΡΙΑΚΗ 1/8:

Γ΄ Διεθνής Συνάντηση Άσκαυλου Καρπάθου - 2010

(α. Ημερίδα θεωρητικών εισηγήσεων,

Εκκλησιαστικό Μέγαρο Διαφανίου, 11:00.

β. Μουσική παράσταση με τη συμμετοχή σχημάτων

παραδοσιακής μουσικής απ’ όλη την Κάρπαθο,

την Σάμο, την Κρήτη, την Ορεινή Σερρών και το Ιράν.

Πλατύ Ολύμπου Καρπάθου, 19:30.

Π.Ο.Κ.Ο.Κ. – Επαρχείο Καρπάθου - Κάσου)



3. ΤΕΤΑΡΤΗ 11/8

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένης στον

Παραστάτη Καρπάθου και νήσων στις Επαναστατικές

Εθνοσυνελεύσεις του Γένους των Ελλήνων Χατζή – Ηλία

Οικονόμου.

(Προαύλιο Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου –

Απέρι Καρπάθου, 19:30

Διοργάνωση:

α. Επαρχείο Καρπάθου – Κάσου

β. Δήμος Καρπάθου

γ. Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

στ. Ομοσπονδία Καρπαθιακών Σωματείων Αμερικής

ε. Σύλλογος των απανταχού Καρπαθίων

δ. Παγκαρπαθιακός Σύλλογος Ρόδου

ζ. Σύλλογος Απεριτών Αμερικής «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

η. Σύλλογος Απεριτών Αττικής «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

θ. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Απεριτών

Καρπάθου «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα

της Βουλής των Ελλήνων.)


4. ΠΕΜΠΤΗ 12/8 :

Εκδήλωση τιμής και μνήμης του αγωνιστή

της Δημοκρατίας, συγγραφέα και Βουλευτή

του Ελληνικού Κοινοβουλίου ΑΝΔΡΕΑ Β. ΛΕΝΤΑΚΗ.

(α. Χαιρετισμοί.

β. Ομιλίες για τις καταβολές, τη ζωή, τους αγώνες και

το έργο του Ανδρέα Λεντάκη.

γ. «Τα τραγούδια του Αντρέα» από την Χορωδία

του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Καρπάθου.

δ. Ολυμπίτικα παραδοσιακά Τραγούδια.

Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου Καρπάθου, 19:30

Π.Ο.Κ.Ο.Κ.,

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής

Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου – Ο.Π.Α.Δ.)

5. ΤΡΙΤΗ 17/8:

Απολογισμός της τετραετούς θητείας

του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού

της Κοινότητας Ολύμπου Καρπάθου.

(Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου, 19:00

Π.Ο.Κ.Ο.Κ.)


6. ΤΡΙΤΗ 31/8:

Πρώτος επίσημος εορτασμός της 212ης επετείου της

νικηφόρας Ναυμαχίας της Καρπάθου που έδωσε στα νερά

μας ο πρόμαχος της ελευθερίας των Ελλήνων Λάμπρος

Κατσώνης.

(α. Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ενοριακό Ναό

Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου.

β. Επετειακή ομιλία.

γ. Χαιρετισμοί επισήμων.

δ. Χορευτική Παράσταση με Ολυμπίτικους παραδοσιακούς

χορούς.

ε. Ρίψη στεφάνων στα νερά του Στενού της Σαρίας.

Ενοριακός ναός Ζωοδόχου Πηγής Διαφανίου, 10:30

Στενό της Σαρίας, 12:00

Π.Ο.Κ.Ο.Κ.)


7. ΚΥΡΙΑΚΗ  5/9:

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη

του Ολυμπίτη Ηγουμένου της Ιεράς Μονής

Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης

Αρχιμανδρίτη Ησαΐα.

Ομιλία – ανακοίνωση του συμπατριώτη μας ιστορικού

ερευνητή Γιώργου Ν. Τσαμπανάκη με θέμα:

«Γενεαλογικές καταβολές και νεότερα βιογραφικά στοιχεία

του εξ Ολύμπου της Καρπάθου καταγομένου Ηγουμένου της Ιεράς

Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης Αρχιμανδρίτου

Ησαΐα (1874 – 1878)».

(Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Σύμης,

12:00

Διοργάνωση:

α. Ιερά Μητρόπολις Σύμης

β. Δήμος Σύμης

γ. Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου

δ. Αδελφότητα Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ»)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Το καλοκαίρι έφτασε στην μέση του και μόλις τώρα αρχίζει κάθε καράβι να φέρνει λίγο περισσότερους ανθρώπους από το προηγούμενο , έτσι σιγά σιγά μερικοί άνθρωποι έρχονται και ανοίγουν κάποια σπίτια αλλά ο πολύς κόσμος δεν έχει έρθει ακόμα. Μερικοί τουρίστες έρχονται με τα ημερήσια δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια το “Χρυσοβαλάντου” της Φωτεινής Πρωτόπαπα και το “Κωνσταντίνος” των Ηλία Λάμπρου και Γιώργου Φιλιππίδη.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2010

Απο την Παρασκευή 16 Ιουλίου εως την Κυριακή 18 γίνονταν αιμοληψίες στην Κάρπαθο .Συλλέκτηκαν 139 μονάδες αίματος . Η επόμενη αιμοδοσία θα ειναι τον Νοέμβριο αφού έρχετε κινητή μονάδα απο το νοσοκομείο της Ρόδου για τον σκοπό αυτό.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

. Πέντε είναι οι συνδυασμοί που στις 14 Νοεμβρίου θα διεκδικήσουν μια θέση στο Δημαρχείο του νέου Καλλικρατικού Δήμου αι είναι οι εξης :
-ΠΑΓΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ με επικεφαλή τον κ. Γιάννη Μηνατσή και ιστοσελίδα www.ppolitia.gr .
-"ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ" με επικεφαλή τον κ.Ηλία Λάμπρο και προφίλ στο facebook "ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ" ΗΛΙΑΣ Α. ΛΑΜΠΡΟΣ / ELIAS A. LAMPROS
–ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με επικεφαλή τον κ. Χανιώτη Μιχάλη και Ιστοσελίδα: http://karpathiaki-enotita.blogspot.com/
- ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ με επικεφαλή τον κ. Νικόλαο Αλεξιάδη και ομάδα στο facebook ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ - ACTIVE CITIZENS OF KARPATHOS
-ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ με επικεφαλή τον κ. Θεοδόσιο Μαστρομηνά και προφίλ στο facebook ΚΑΡΠΑΘΟΣ - ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ/KARPATHOS - NEW BEGINNING

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ

Στις 31 Ιουλίου στα Πηγάδια και την 1 Αυγούστου στο Διαφάνι και την Όλυμπο θα πραγματοποιηθεί η 3η Διεθνής
Συνάντηση Άσκαυλου Καρπάθου, (στο Διαφάνι το πρωί στις 11 το θεωρητικό μέρος και το βράδυ 7:30 στην Όλυμπο η παρουσίαση των μουσικών ) .Το φεστιβάλ ειναι μια συνδιοργάνωση του Επαρχείου Καρπάθου και Κάσου με ...τον Πολιτιστικό Οργανισμό της Κοινότητας Ολύμπου και συμμετοχές απο πολλά μέρη της Ελλάδας αλλα και απο το Ιράν !Την φετινή χρονιά η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αντώνη Νικολαίδη που τοσο αγαπούσε αυτό το όργανο!

ΤΑΓΜΑ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Την Κυριακή 27 Ιουνίου μετά από πρόσκληση του Πάτερ Μηνά ,στην ενορία Διαφανίου φιλοξενήσαμε τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες του Τάγματος Εθνοφυλακής Καρπάθου. Ήρθαν το πρωί με το Χρυσοβαλάντου στο Διαφάνι παρακολούθησαν την Θεια Λειτουργία και έμειναν όλη την μέρα κάνοντας επίσκεψη και σε Όλυμπο και Αυλώνα.
Πολλές φορές όταν κατεβαίνουμε στα κάτω χωριά γινόμαστε μάρτυρες συζητήσεων που δεν είναι καθόλου κολακευτικές για το χωριό μας χρόνια τώρα ακούμε να μιλούν κοροϊδευτικά για τα ευχομάντηλα και τα {χειροποίητα παραδοσιακά }που είναι φτιαγμένα στην Κίνα και ακόμα παράπονα για τον τρόπο που ο επισκέπτης προσεγγίζετε. Φέτος ακούω ότι υπάρχουν πολλά παράπονα για τα εστιατόρια τόσο την ποιότητα του φαγητού όσο και τις τιμές και το χειρότερο είναι ότι δεν κατονομάζουν τα μαγαζιά με τα οποία έχουν παράπονα αλλά γενικεύουν μιλώντας για τα μαγαζιά στην Όλυμπο. Ξέρω ότι πολλές φορές για διάφορους λόγους κάποιοι υπερβάλουν κάνοντας δυσφήμηση στην Όλυμπο προσπαθώντας να αντισταθμίσουν την μεγάλη δημοτικότητα της όμως θα πρέπει να προσπαθούμε να μην δίνουμε αφορμές και να μην ξεπουλάμε το όνομα και την φήμη της Ολύμπου για το πρόσκαιρο προσωπικό κέρδος πρέπει επιτέλους οι επαγγελματίες μας να καταλάβουν ότι αν οι επισκέπτες μας φεύγουν με παράπονα αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει την δουλειά τους τα επόμενα χρόνια. Ειδικά για αυτούς που έρχονται με τα ημερήσια δρομολόγια υπάρχει η εντύπωση ότι έρχονται για λίγες ώρες που θα τους ξαναδούμε αυτή είναι μια τελείως λανθασμένη αντιμετώπιση αφού αυτές οι χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται κάθε χρόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας γυρνώντας στης χώρες τους.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ

Κατά το χρονικό διάστημα από 10 Ιουλίου έως 12 Σεπτεμβρίου, η αεροπορική εταιρία «Athens Airways» θα εκτελεί δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Κάρπαθο και επιστροφή κάθε Σάββατο με ώρα αναχώρησης από την Θεσσαλονίκη 7:00 το πρωί και από Κάρπαθο 12:00 το μεσημέρι . Επίσης υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα, Δευτέρα ,Τέταρτη και Παρασκευή μάλιστα δυο δρομολόγια την μέρα. Δυο δρομολόγια την μέρα πραγματοποιούνται ,από και προς Ρόδο εκτός από Δευτέρα που είναι ένα το δρομολόγιο. Τέλος καθημερινά εκτός Παρασκευής υπάρχει δρομολόγιο από και προς Κάσο και Σητεία . Πλοία για Διαφάνι έχουμε δυο φορές την εβδομάδα από Πειραιά, Κυριακή και Τετάρτη βράδυ και από Ρόδο Δευτέρα και Πέμπτη βράδυ . Το Χρυσοβαλάντου 3 κάνει καθημερινά δρομολόγια από και προς τα πηγαδια και την Κυριακή δρομολόγιο και για τα Παλάτια στην Σαρία. Το Κωνσταντίνος κάνει και αυτό καθημερινά δρομολόγια από και προς τα Πηγάδια και για Σαρία Τετάρτη και Πέμπτη .Από τα Πηγάδια και τα δυο καραβάκια ξεκινούν 8:30 το πρωί και από το Διαφάνι επιστροφή 4:30 μ.μ. Επίσης Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή το “Χρυσοβαλάντου 2” με τον Αντώνη Πρωτόπαπα ξεκινά από Διαφανι το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα είναι ένα δρομολόγιο που βολεύει πολύ τους ντόπιους κυρίως, αφού είναι επιδοτούμενο ,πραγματοποιείται και τον χειμώνα έτσι υπάρχει ένα σίγουρο μέσο για να κατέβει κάποιος στα Πηγάδια .Τέλος αυτούς τους μήνες του καλοκαιριού οι Νίκος Ορφανός και Γιώργος Πρωτόπαπας κάνουν με τα καΐκια τους καθημερινά δρομολόγια προς τις όμορφες παραλίες μας.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΤΡΙΣΤΟΜΟ

Ξεκινώντας τα μικρά πανηγύρια του καλοκαιριού γιορτάστηκε την πρώτη Ιουλίου η μνήμη των Αγίων Αναργύρων στο Τρίστομο είναι ένα ιδιόκτητο μοναστήρι κτισμένο σε ειδυλλιακή θέση στον κόλπο του Τριστόμου. Οι προσκυνητές έμειναν από βραδύς και έτσι μετά τον εσπερινό ακλούθησε ολονύκτιο γλέντι από αυτά που σπάνια πια συναντάμε στα χωριά μας ,ήταν πραγματικά απολαυστικά μέσα σε αυτό το περιβάλλον ,με την υποδειγματική φιλοξενία από τους κτήτορες και το γλέντι που συνεχίστηκε και μετά την απόλυση .
.

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΦΑΝΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ.


       Τελειώνοντας η σχολική χρονιά έγιναν στα δημοτικά του Διαφανίου και της Ολύμπου οι γιορτές λήξης των μαθημάτων   όπου τα παιδιά με ποιήματα και τραγουδάκια καλωσόρισαν το καλοκαίρι, είχε προηγηθεί ,της Αναλήψεως ,μια κοινή εκδρομή των παιδιών και από τα δυο σχολεία στο Φίλιος όπου έπαιξαν όλα μαζί έκαναν μπάνιο και ακολούθησε γεύμα στο εξοχικό εστιατόριο του Φαρμακίδη