Τρίτη, 15 Απριλίου 2014Ρούλα Χουβαρδά-Παπαβασίλη (υπ. Μαχαιρίδη): "Δεν είμαι βαλτή των από πάνω! Ζω εδώ, στην Όλυμπο..."
Του Μανώλη Δημελλά

Με φωνή διακριτική, σχεδόν τρεμάμενη και με μια απίστευτη συστολή αποφεύγει να μιλήσει για τον εαυτό της.                                             

Η Ρούλα Χουβαρδά-Παπαβασίλη, είναι αληθινή  Ολυμπίτισσα, μπορεί να ξεγελά, όμως είναι μια ζόρικη Καρπαθιά, που πονά τον τόπο, και θέλει να βάλει πλάτη, να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της, δίχως πόθους για ουφίτσια, παραγοντισμούς και ανάγκες για καλοκαϊσματα.                                                                      Βλέπει το τόπο να αδειάζει και να ερημώνει, έναν τόπο που ακολουθεί τη μοίρα όλης της απομακρυσμένης από την Αθήνα, Ελλάδας, εκείνης της πατρίδας που στεγνώνει από ψυχές, ενώ οι υπάρχουσες, δεν φτάνουν για να ακουστούν στο ταλαίπωρο κέντρο.                               

Η Ρούλα είναι το αληθινό καθαρό ποτάμι, είναι ο γείτονας, που δεν βαφτίστηκε από τη κολυμπήθρα πολιτικός, ούτε βρήκε για προίκες γραφεία και χρυσές ατζέντες, με τηλέφωνα που γεννούν χάρες και φέρνουν τα ψηφαλάκια. Ωστόσο δεν κρύβει, ούτε κρύβεται από τη πραγματικότητα. Επέλεξε να ζει στη Κάρπαθο, μόνιμη κάτοικος Ολύμπου, έχει σύζυγο και τέσσερα παιδιά, παλεύει και αναγνωρίζει από μακριά τα προβλήματα.                                                      

Απαρρυθμεί, ένα προς ένα, τα μεγάλα ζόρια της Βόρειας Καρπάθου:     

Το σύγχρονο πολυδύναμο ιατρείο παραμένει έρημο, οκτώ μήνες δίχως γιατρό, οι συγκοινωνίες κάθε φορά που μπαίνουν στο τραπέζι ανεβάζουν τους τόνους και οι πιθανές ακυρώσεις δρομολογίων προκαλούν καρδιοχτύπια. Άσε το φορέα διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής Β. Καρπάθου, που δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με το χωριό, αφού δεν καταφέρνει να επικοινωνήσει το έργο του και να πείσει. Προσθέτει και τη καθημερινότητα, που σήμερα ψάχνει όλο και περισσότερες κλειδαριές και σύρτες.                                                   

Η Ρούλα στο μεγάλο ζήτημα των παράνομων ουσιών, δεν θέλει να πάρει πρόωρα θέση, ακόμα το ψάχνει, την πονά που ακούει όλο και περισσότερες πικρές ιστορίες φορτωμένες ναρκωτικά!

Μαθαίνει για τις διαρρήξεις στα σπίτια που πολλαπλασιάζονται και ανησυχεί, το νησί εξακολουθεί να είναι για εκείνη ένας μαγικός, όμως λαβωμένος τόπος.                                

Φέτος απέμειναν 200 ψυχές σε Διαφάνι και Ολύμπο, του χρόνου;       

Με την ερήμωση να γεμίζει τα μάτια της, αναρωτιέται, όμως είναι στα αλήθεια ο ενεργός πολίτης, που ελπίζει, και θέλει να μην περάσουν όλα στο ντούκου. Όσο δεν θέλει να πληγώσει και να στεναχωρήσει, άλλο τόσο δεν μπορεί να κρύβει την αλήθεια, παραμένει μακριά από μικροπολιτικές, δεν την απασχολούν οι θέσεις και τα σχήματα.

Είναι το νέο πρόσωπο, που έχει να πει πολύ περισσότερα από πολλά κόμματα και παρατάξεις μαζί!                                                               Ας την ακούσουμε μαζί....

Ερώτ. Τι σημαίνει ζω στη Κάρπαθο και ειδικότερα στον Βορρά; Τελικά είναι πολυτέλεια ή κατάρα;

  Απάντ.   Το να ζήσουμε στην Κάρπαθο για εμένα και την οικογένεια μου ήταν επιλογή ακόμα και τώρα συγκρίνοντας την ποιότητα ζωής μας εδώ με την προηγούμενη εμπειρία της Αττικής σίγουρα δεν το μετανιώνω .Η ¨Όλυμπος στην ψυχή μας αλλά και στην πραγματικότητα είναι κάτι μοναδικό ,η φύση της ,η εξαιρετική της παράδοση είναι στοιχεία  που γοητεύουν τόσο τους χιλιάδες επισκέπτες της όσο και εμάς που ζούμε εδώ .Κάθε φορά στο αντίκρισμα της νιώθω δέος και αυτό κάνει την ευθύνη που νιώθω ακόμα πιο μεγάλη και την πίκρα μου όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα προβλήματα και τις προκλήσεις που παρουσιάζoται τεράστια.

Ερώτ. Οι συντοπίτες μας κατανοούν τα προβλήματα και τις θέσεις των πολιτικών ή ψηφίζουν μέσα από τη συγγένεια και το συναίσθημα;

 Απάντ.  Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων -  ίσως λίγο μικρότερο  απ ότι στο  παρελθόν -που  επειδή αδιαφορούν η δεν κατανοούν πλήρως πόσο σημαντικό είναι για τον τόπο μας να έχουμε αντικειμενικά  ικανούς  εκπροσώπους  ψηφίζουν με κριτήρια την φιλία την συγγένεια ή κάποιο μικρορουσφέτι, που μπορεί να τους τάξει κάποιος .Άλλωστε και οι επικεφαλής των παρατάξεων συνήθως μετράνε και αυτοί τα κουκιά σχηματίζοντας τους συνδυασμούς αλλά υπάρχουν επίσης υποψήφιοι που καταλαβαίνοντας ότι έχουν την ευκολία λόγο των κοινωνικών τους σχέσεων, να μαζέψουν ψήφους  θεωρούν μαγκιά το να εκλεγούν όμως τα δύσκολα αρχίζουν μετά τις εκλογές .

Ερώτ. Ποιά είναι σήμερα τα προβλήματα στην Όλυμπο και το Διαφάνι;

Απαντ.  Οι συγκοινωνίες και το πρόβλημα με την έλλειψη  του γιατρού, είναι τα θέματα επιβίωσης, η ανεργία, οι απαγορευμένες ουσίες, η αύξηση της παραβατικότητας είναι τα κύρια προβλήματα που πληγώνουν τους νέους μας. Από την μια η έλλειψη διεξόδων και απο την άλλη ο πλημμελής έλεγχος, σε έναν χώρο που μοιάζει να είναι σχετικά εύκολο να  ελεγχθεί, δημιουργούν ολοένα και καινούργια προβλήματα για το νησί μας.

Ο φορέας απο την άλλη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας στην ανάδειξη της βιοποικιλότητας του, και την ανάπτυξη του σε πολλούς τομείς. Διαβάζοντας το καταστατικό του καταλαβαίνει κάποιος ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα για όλη την περιοχή στα χρόνια που λειτουργεί.

Ερώτ. Διαφάνι-Όλυμπος 2014, θα απομείνει άνθρωπος εκεί; Από τι μια πολύκροτα σχέδια για τη φύση, μελέτες για τον ξεχωριστό, μοναδικό τρόπο ζωής και από την άλλη περιμένουμε ένα μήνα τον τουρίστα ή φεύγουμε πάλι μετανάστες. 

Απάντ.  Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που παρόλα τα σημάδια αρνούμαι  ακόμα να παραδώσω τα όπλα και να πιστέψω ότι ο τόπος μας ένας τόσο όμορφος τόπος με τόσο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι καταδικασμένος να ερημώσει Είναι άδικο όχι τόσο για τον ίδιο τον τόπο όσο για τους ανθρώπους που δεν θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν εδώ  θεωρώντας ότι η ζωή για παράδειγμα στην Αθήνα τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες .Είναι ένα μεγάλο σύνθετο πανελλαδικό πρόβλημα οι νέοι μας έχουν γαλουχηθεί με την νοοτροπία να ψάχνουν μια δουλειά γραφείου μόνο αυτό παραδέχονται σαν δουλειά .

Όμως πόσο διαφορετική ποιότητας ζωής θα είχε ένας νέος που θα ασχολιόταν με την μελισσοκομία την κτηνοτροφία  η ακόμα και με την γη, υπάρχουν ακόμα ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν στην κατεύθυνση αυτή, σίγουρα αν κάποιος νέος ασχοληθεί με αυτά τα  επαγγέλματα δεν θα γίνει πλούσιος όμως θα βγάλει  το αντίστοιχο εισόδημα με τον μισθό που θα έπαιρνε σε μια μεγάλη πόλη με ασύγκριτα ανώτερη ποιότητα ζωής.

Δεν νοείται στην Όλυμπο που ήταν ο σιτοβολώνας που έθρεψε ολόκληρη την Κάρπαθο στα δύσκολα χρόνια να περιμένουμε ακόμα και τον μαϊντανό απ την Κρήτη και αν δεν έρθει μια βδομάδα το καράβι να δημιουργείται έλλειψη αμέσως στα σούπερ μάρκετ  του νησιού σε όλα τα προϊόντα  και να έχουμε επιδοτούμενους κτηνοτρόφους όμως εκατοντάδες κιλά τυροκομικά να εισάγουμε απ την Κάσο

Αλλά και ο τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης ,τα μονοπάτια μας, ο βύθος, η παράδοση, η γαστρονομία είναι μερικά  απο τα κομμάτια που ο θεματικός  τουρισμός θα μπορούσε να αξιοποιήσει Υπάρχει ελπίδα φτάνει να υπάρχει θέληση και αποφασιστικότητα  απο όλους μας.

Ερωτ. Μαχαιρίδη γιατί; έφερε χρήματα; για τις πολιτικές θέσεις; Εσύ έχεις στόχο να τους τρίξεις τα δόντια; να διεκδικήσεις και να μην κάτσεις στα αβγά σου;

Απάντ. Mε τον Μαχαιρίδη αποφάσισα να συστρατευτώ, γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει πάντα τα τηλέφωνα και τα αυτιά του ανοιχτά στα προβλήματα μας.

Με τον Καλλικράτη να κάνει τόσο δύσκολη τη δουλειά του Περιφερειάρχη, αφού στον τομέα ευθύνης του, έχει τόσα πολλά και διαφορετικά νησιά χρειαζόμαστε έναν άνθρωπο που να ξέρει καλά τα νησιά μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  το καθένα και να είναι τόσο δυναμικός ώστε να μπορεί να δίνει λύσεις.                                

Δεν υπάρχει ίσως ο χώρος και ο χρόνος αυτήν την φορά να απαριθμήσουμε  τις δράσεις της Περιφέρειας  στα νησιά μας, που είναι πολλές-χωρίς να υποστηρίζω σε καμιά περίπτωση ότι έχουν λυθεί όλα μας τα προβλήματα,  όμως μερικά πολύ σημαντικά για μένα παραδείγματα τον τελευταίων μηνών είναι η συστράτευση του Περιφερειάρχη, μαζί με όλους όσους υποστήριξαν  το δίκιο αίτημα της μη διακοπής τον δρομολογίων των πλοίων απ το λιμάνι μας, και η καθοριστική συμβολή του  ώστε να καταφέρουμε αντί να κοπούν τα δρομολόγια, να τα διπλασιάσουμε.

Και η εγκατάσταση του εργολάβου για την εκτελεση της  εργολαβίας 600 χιλιάδων ευρώ, που έχει ήδη ξεκινήσει και  κάνει σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Καρπάθου, και προχωρώντας θα αντιμετωπίσει τα σημεία των κατολισθήσεων στο κομμάτι Σπόα Όλυμπος, όπου αυτήν την στιγμή υπάρχουν σημεία που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα .           

Η διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματα του τόπου μας είναι για μένα μονόδρομος αφού  ζω μόνιμα εδώ  και  από την επίλυση των προβλημάτων  εξαρτάται  η ποιότητα ζωής η δική μου των παιδιών μου όλων των συμπολιτών  που  δικαιούνται  να έχουν ίσα δικαιώματα με κάθε άλλο πολίτη αυτής της χώρα στην υγεία ,στην παιδεία ,στις συγκοινωνίες.

Η Ρούλα Χουβαρδά – Παπαβασίλη, είναι Κοινοτική Σύμβουλος Ολύμπου  Καρπάθου, και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Καρπάθο –Κάσου συνυποψήφια του Μιχάλη Ερωτόκριτου, που είναι και ο σημερινός Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Καρπάθο –Κάσου στον συνδυασμό του Γιάννη Μαχαιρίδη "Νότιο Αιγίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας" .

Μανώλης Δημελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: