Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

¨Ταξιδεύω & προσφέρω¨ Κάρπαθος (ΡΟΤΑ)


    Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε στο κέντρο υγείας Καρπάθου το Σαββάτο 26  Μαρτίου από περίπου 300 παιδιά που περίμεναν να εξεταστούν από τους γιατρούς που εθελοντικά πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μέσα από το πρόγραμμα ¨Ταξιδεύω & προσφέρω¨ του Ροδιακού ομίλου ταχυπλόων σκαφών (Ρ.Ο.ΤΑ).Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες δουλεύοντας χωρίς διάλλειμα επί περίπου δέκα ώρες όμως πολλά παιδιά δεν πρόλαβαν να εξεταστούν. Εκείνη την μέρα φάνηκε πιο καθαρά από ποτέ πόσο μεγάλες είναι οι ελλείψεις στο θέμα της υγείας στο νησί μας. Ευτυχώς υπάρχουν εθελοντές όμως αυτή δεν μπορεί είναι μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Νιώθουμε ότι ενώ το κράτος ζητά από εμάς ότι και από τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων οι υπηρεσίες που μας προσφέρει σε όλους τους τομείς και μάλιστα σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως είναι ο τομέας της υγείας είναι ελλιπείς.
    H επιστημονική ομάδα που προσέφερε τις υπηρεσίες στην Κάρπαθο ήταν οι κ. Παρίσσης Δ. οδοντοστοματολόγος, ο κ. Καραγιάννης Α. ορθοπεδικός, η κ. Ζωάννου Ά. δερματολόγος, η. κ. Καννή Α.Μ. καθηγήτρια φυσικής αγωγής & διορθωτικής γυμναστικής.Η Πρωτοβουλία ήταν αξιέπαινη και μακάρι να βρει μιμητές και υποστηρικτές το έχουν τόσο πολύ ανάγκη τα νησιά μας. Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του ομίλου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τόσο μεγάλη προθυμία και διάθεση. 
  Ο χορηγός της εκδήλωσης κ. Χαρίτος Σταμάτης προσέφερε στο Κέντρο Υγείας Πηγαδιών, κατόπιν σχετικού αιτήματος, ένα σπειρόμετρο, μία συσκευή αξιολόγησης της αναπνευστικής λειτουργίας. Εκτός από τον κ. Χαρίτο χορηγοί  της  εξόρμησης ήταν οι Μπουρνής Κατασκευαστική Μεταφορική ,Ιωαννίδης Σταυρής Ψύξη – Θέρμανση ,Γεροντής ανοξείδωτα – Ναυτιλιακά, Water Park Faliraki, X-plore ενοικιάσεις φουσκωτών Σκαφών . 
    Το Σαββατοκύριακο  5 και 6 Μαρτίου τα μέλη του Ροδιακού ομίλου είχαν  ταξιδέψει στην Χάλκη όπου  πρόσφεραν και εκεί τις υπηρεσίες τους. Την Κυριακή κατά την επιστροφή τους από Κάρπαθο για Ρόδο έκαναν στάση στο Τρίστομο όπου φιλοξενήθηκαν από  Ολυμπίτες μέλη του ομίλου.
   

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ


To τριήμερο 24,25, και 26 Μαρτίου βρέθηκε στην Κάρπαθο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός.Ο κ. Κρεμαστινός πέρασε σχεδόν από όλες τις τοπικές κοινότητες  όπου συναντήθηκε με τα τοπικά συμβούλια και πολίτες των δημοτικών διαμερισμάτων.
Επίσης πήρε μέρος σε συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Καρπάθου στην οποία μετείχαν οι γιατροί και εργαζόμενοι του Κέντρου, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κέντρο στη λειτουργία του.Το μεσημέρι του Σαββάτου ο κ. Κρεμαστινός, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μιχάλη Χανιώτη, παραβρέθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία μετείχε και ο πρώην Έπαρχος Καρπάθου-Κάσου και νυν Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της περιοχής κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος.  Στη συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν το νησί, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε μεταξύ άλλων: “Η Κάρπαθος πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.  Σε αυτό, όμως, θα πρέπει να συνεισφέρει όχι μόνο το κράτος ως οφείλει, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς καθώς και το σύνολο της κοινωνίας.  Πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.”
Τόνισε επίσης πως ο ίδιος θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες των Καρπαθίων για την ανάπτυξη του νησιού που είναι βασική προϋπόθεση για την ευημερία του τόπου και η μοναδική λύση για να σταματήσει να “αιμορραγεί” πληθυσμιακά το νησί.
Στο περιθώριο των δραστηριοτήτων του, ο κ. Κρεμαστινός ζήτησε να συναντηθεί με την ομάδα του Συλλόγου Ρ.Ο.Τ.Α.  και τους γιατρούς που στελέχωσαν την πρωτοβουλία της εθελοντικής δράσης “Ταξιδεύω και Προσφέρω” και συγχάρηκε προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Θεουλάκη, ευχόμενος η προσφορά και ο αλτρουισμός που αναδεικνύεται μέσα από τέτοιες δράσεις να βρει μιμητές και σε άλλους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας.
       Στην Όλυμπο και το Διαφάνι ήρθε το βράδυ της 24ης Μαρτίου μίλησε με τον κόσμο και είδε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτήν την εποχή που και οι άνθρωποι  είναι λίγοι αλλά και λόγο της μεταβατικής περιόδου από την αυτονομία της  Ολύμπου στην ένταξη της στον ενιαίο Δήμο πολλά έργα που έπρεπε να έχουν τελειώσει έχουν παγώσει δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ζωή των κατοίκων εδώ ..Ακούσαμε αρκετές πικρές αλήθειες  όπως ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και αν δεν έρθουν κάθε μήνα χρήματα από τους δανειστές δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να πληρωθούν ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις ,ότι τα χρήματα που τα τελευταία χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα προς ξένες τράπεζες είναι περίπου ίσα με το Ελληνικό χρέος ,ότι τόσα χρόνια παίρνουν τόσοι πολλοί επιδοτήσεις που δεν τις δικαιούνται αλλά το χειρότερο που δεν τις χρησιμοποιούν για επενδύσεις αλλά για προσωπικό πλουτισμό και κάτι που μας έκοψε την ελπίδα που τόσα χρόνια είχαμε για στελέχωση του πολυιατρείου μας είπε λοιπόν ότι έγιναν όλα τα πολυιατρεία χωρίς να υπάρχει προοπτική στελέχωσης και πώς να υπάρξει αφού για έναν αγροτικό γιατρό χρειάζεται να βάλουμε μέσο και να παρακαλάμε να τον εξασφαλίσουμε ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων .

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

Οι παραγωγικοί φορείς της Καρπάθου, Σύλλογος Ξενοδόχων, Σύλλογος Εμπόρων, Σύλλογος Εστιατόρων, Σύλλογος Αιμοδοτών Καρπάθου το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 διοργανώνουν χοροεσπερίδα στο Μέγαρο Απερίου, με σκοπό όλα τα έσοδα να διατεθούν για την εκτέλεση εργασιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ΚΥ Καρπάθου.

Όλοι όσοι προσφέρουν, τόσο με προσφορές σε είδη αλλά και σε εργασία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, θεωρούνται χορηγοί και θα συμβάλουν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΚΥ Καρπάθου κάνει και πάλι έκκληση στα πατριωτικά αισθήματα των απανταχού Καρπαθίων και των Συλλόγων τους να στηρίξουν ηθικά και υλικά αυτή την προσπάθεια, με τη βεβαιότητα ότι επενδύουν στο πολυτιμότερο αγαθό, στην υγεία των μονίμων κατοίκων του ακριτικού μας νησιού αλλά και των χιλιάδων που το επισκέπτονται κατά τη θερινή περίοδο. Διατίθενται εισιτήρια εισόδου, ενίσχυσης και πλούσιας λαχειοφόρου αγοράς.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Από την Διοικούσα Επιτροπή του ΚΥ Καρπάθου

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Την Κυριακή 13 Μαρτίου  το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε τις  συνενώσεις των σχολείων που είχαν λίγο καιρό πριν προαναγγελθεί , Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1.523 σχολεία συνενώνονται σε 672, ενώ στη Δευτεροβάθμια συγχωνεύονται 410 σχολικές μονάδες σε 205 σε όλη την Ελλάδα .Οι συνενώσεις έγιναν  κυρίως σε σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών . Στην Κάρπαθο έξι σχολεία σε ισάριθμα χωριά κλείνουν και αυτό - όσο και να λένε ότι γίνετε για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά φαντάζομαι και λόγους οικονομίας - είναι  για το κάθε χωριό που χάνει το σχολείο πολύ σημαντική απώλεια. Τα πράγματα στα χωριά μας είναι δύσκολα  και σε αυτόν το τομέα, φτάσαμε στα περισσότερα σχολεία ο αριθμός των μαθητών να είναι μονοψήφιος και σε κάποιες περιπτώσεις ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών να είναι αλλοδαποί .Έτσι απλά λοιπόν με μια ανακοίνωση κλείνουν σχολεία με ιστορία τόσων χρόνων όπως της Ολύμπου αλλά και πρωτοπόρα στην Ελλάδα όπως το σχολείο των Πυλών .Έτσι λοιπόν στην Κάρπαθο εκτός από  τα 1ο και 2ο δημοτικό Πηγαδίων  θα λειτουργήσουν επίσης διθέσιο δημοτικό σχολείο Οθους από συνένωση των δημοτικών Πυλών , Βωλάδας , Απερίου , και Οθους -που να σημειωθεί έως τώρα λειτουργούσαν με έξι και περισσότερους κατά περιόδους εκπαιδευτικούς – από την συνένωση των δημοτικών Μενετών και Αρκασας δημιουργείτε το τριθέσιο δημοτικό Αρκασας, μονοθέσιο Μεσοχωρίου από την συνένωση του μονοθέσιου Σπόων και του μονοθέσιου Μεσοχωρίου και από την συνένωση των δημοτικών Ολύμπου και Διαφανίου προκύπτει το διθέσιο δημοτικό Διαφανίου .Ευτυχώς προς το παρόν δεν υπήρχε καμιά αλλαγή στην δευτεροβάθμια στην Κάρπαθο πράγμα που σημαίνει ότι αδιατήρητε το γυμνάσιο και το λύκειο Ολύμπου που θα ήταν μεγάλο πλήγμα για το χωριό μας αν είχαμε κάποια αλλαγή σε αυτό το σημείο. 

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011


Στην Κάρπαθο βρέθηκε την Κυριακή ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Φώτης Χατζηδιάκος, που παρέστη στην τελετή επίσημης παράδοσης της επέκτασης των κτιρίων του Αεροδρομίου, συνοδεύοντας τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη.«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες υποδομές για την ακριτική Κάρπαθο» τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του έργου τόσο για την ανάπτυξη του νησιού συνολικά, όσο και για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του. Αμέσως μετά, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο, υπό τον κ. Μαγκριώτη, παρουσία των βουλευτών του νομού Νίκου Ζωίδη, Γιώργου Κασσάρα και Μίκα Ιατρίδου  του δημάρχου της Καρπάθου Μιχάλη Χανιώτη και των  Αντιδημάρχων   Ιωάννη Χαροκόπου, Μαρίας Χριστοδούλου, Γιώργου Δημάρχου και Γιώργου Γεργατσούλη.
Στη σύσκεψη ζητήθηκε η προσωπική συμβολή και παρέμβαση του υφυπουργού ώστε να προωθηθούν μεγάλης σημασίας έργα υποδομής για το νησί, . Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα εξής έργα:

            1.   Νέο Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου: Ήδη ο Δήμος έχει προσδιορίσει την έκταση, όπου θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο. Απομένει ο προσδιορισμός του κτιριολογικού προγράμματος. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι στο ΠΕΠ Ν.Αιγαίου και μπορεί άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.
          2.   Αποχέτευση και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Πηγαδίων Καρπάθου: Για τις ανάγκες του έργου ανατέθηκε από το Δήμο Καρπάθου μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου καθώς και οι τεχνικές μελέτες για τα δίκτυα μεταφοράς των λυμάτων αλλά και των ΕΕΛ. Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έχει εκδοθεί η σχετική έγκριση, επίσης έχει παραχωρηθεί και η σχετική έκταση για την κατασκευή του έργου, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο οδικό έργο Σπόα – Όλυμπος, στην αναβάθμιση των θαλάσσιων μεταφορών της επαρχίας μας αλλά και στο θέμα  της αερομεταφοράς ασθενών.