Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πρόταση για την ένταξη της Ολύμπου στους καταλόγους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.



  Την αναγνώριση της Ολύμπου ως μνημείου  Παγκόσμιας Κληρονομιάς  από την ΟΥΝΕΣΚΟ  θα επιδιώξει η Δημοτική Αρχή ξεκινώντας – κατόπιν  και σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δ. Σ. στις 31.01.2012 - πρωτοβουλίες και ενέργειες  για το σχηματισμό φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως  αφού συγκεντρωθούν  όλα τα απαραίτητα στοιχεία  και δικαιολογητικά σε  συνεργασία πάντα  με την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου.
     Σύμφωνα με την εισήγηση  του Αντιδημάρχου Καρπάθου κ. Γιώργου Δημάρχου  «Η Όλυμπος Καρπάθου συγκαταλέγεται  στις δακτυλοδεικτούμενες,  ελάχιστες  και μοναδικές περιοχές του κόσμου που διατηρεί και σώζει  μέχρι  σήμερα κομμάτια πολιτισμού  και παράδοσης αρχέγονων  πολιτισμών που ευδοκίμησαν  στον τόπο της εκατοντάδες  χρόνια πριν.
Η μοναδικότητα αυτή γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια  όχι μόνο αυτούς  που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ανδρειώθηκαν  στα χώματά της αλλά και όλους τους Καρπάθιους  όπου κι αν ευρίσκονται.   Ταυτόχρονα όμως τους προκαλεί  δέος   και φόβο καθώς τους επιφορτίζει  με καθήκον και χρέος   για διαφύλαξη, διατήρηση και συνέχισή της, στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές, όπως ακριβώς παρεδόθη και παρελήφθη από τις προηγούμενες(…)
Θεωρούμε λοιπόν και πιστεύουμε  ότι οι καιροί πλέον  δεν μας περιμένουν  και δεν μας επιτρέπουν  και ούτε δικαιολογούν άλλες αναβολές  αλλά μας αναγκάζουν  να λάβουμε άμεσα μέτρα  και πρωτοβουλίες για την διάσωση  αυτών των αξιών  που ο Καρπαθιακός λαός  και ολόκληρος ο κόσμος κληρονόμησε  από τον ιερό της Ολύμπου Καρπάθου, τόπο.
Χρέος μας λοιπόν είναι αυτή  μας την  επιθυμία, αυτή μας την υποχρέωση   να την μετουσιώσουμε  σε έργο, αποδεικνύοντας  στον κόσμο ότι και όρεξη  έχουμε και θέληση  και  βούληση, αυτά που τόσα χρόνια αναμασούσαμε  και μηρυκάζαμε  να τα επενδύσουμε  με πράξεις και έργα  και αν διασφαλίσουμε  την αθανασία όλων αυτών  των αξιών που κληρονομήσαμε  ανά τους αιώνες. 
Είναι καιρός πλέον να θέσουμε το θεμέλιο λίθο της αρχής του οικοδομήματος, της βάσης του εγχειρήματος, πάνω στην οποία θα  τοποθετηθούν  όλες οι μελλοντικές  μας ενέργειες  και προσπάθειες  για την  επίτευξη, την ευόδωση  και πραγμάτωση του ονείρου μας, της αναγνώρισης  της Ολύμπου ως μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς  από την ΟΥΝΕΣΚΟ.»
 Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην εισήγηση του κ. Αντιδημάρχου  για  την ιστορία του θέματος αξίζει να αναφερθεί ότι  η πρωτοβουλία  αυτή ξεκινά από την παρότρυνση  του συμπατριώτη μας  πρώην Νομαρχιακού  και νυν Περιφερειακού Συμβούλου Γεωργίου Η. Ζωγραφίδη, ο οποίος έσπειρε  και καλλιέργησε   την ιδέα εδώ και μια πενταετία πριν.  Ο εν λόγω συμπατριώτης μας  με την εισήγησή του  στο Νομαρχιακό Συμβούλιο  Δωδεκανήσου κατάφερε  όπως υιοθετηθεί η άποψή του, με την αριθ. 87/2008 απόφαση του Ν. Σ.
Τον προηγούμενο χρόνο  αποφασίστηκε η χρηματοδότηση 88/2007 απόφαση του Ν. Σ. και κατόπιν εισηγήσεως του ίδιου  αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης  και η εκπόνηση αυτής από ομάδα  ατόμων με καταγωγή από την Όλυμπο   και εξειδίκευση στο θέμα, η οποία θα αναλάβει  την έρευνα και την τεκμηρίωση  του χαρακτηρισμού της Ολύμπου σε σχέση με την πολιτιστική  της προσφορά και παράδοση.
«Έκτοτε  μέχρι και σήμερα παρατηρήθηκε  κάποια στασιμότητα  και εφησυχασμός  μέχρι η Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση καταργήθηκε  και υπάρχει τώρα η Περιφέρεια Αιγαίου  και σε αυτήν θα πρέπει  να απευθυνθούμε και να της υπενθυμίσουμε την  υποχρέωση  υλοποίησης της απόφασης» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γιώργος Δήμαρχος. 
                                Από το Γραφείο τύπου του Δήμου Καρπάθου



Ο   εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας  Καρπάθου –Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος αποσαφήνισε κάποια σημεία που αφορούν την εξέλιξη του θέματος έως τώρα από το Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου Κάσου   με επιστολή που  έστειλε προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Δήμαρχο που εισηγήθηκε το θέμα .
   

        
      
Αγαπητέ μου Αντιδήμαρχε,
           με ενδιαφέρον διάβασα το δελτίο τύπου του Δήμου Καρπάθου που αφορούσε την λήψη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετική με την πρόταση για την ανακήρυξη της Ολύμπου σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
            Στην σχετική εισήγηση σας αναφέρεστε μεταξύ των άλλων και στην πρώτη προσπάθεια που έγινε από την πλευρά του τελευταίου  Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου από τον συνάδελφο Γιώργο Η. Ζωγραφίδη και πέτυχε να χαρακτηριστεί  η Όλυμπος «πόλις»του ζώντος  πολιτισμού της Δωδεκανήσου. Μάλιστα από το επαρχιακό συμβούλιο είχε οριστεί σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον τότε συνάδελφο Βασίλη Τσαμπανάκη για τον σκοπό αυτό.
          Μέσα στο Δ.Τ αναφέρεται ακόμα ότι λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης, εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» το ενδιαφέρον της μετέπειτα Περιφέρειας καθυστέρησε.
          Για την παραπάνω εκτίμηση και ως εκπρόσωπος της Π.Ν. Αιγαίου στην περιοχή μας σου κάνω γνωστά τα παρακάτω τα οποία προφανώς εσύ δεν γνωρίζεις αλλά τα γνώριζε ό τότε συνάδελφος Νομαρχικός Σύμβουλος  και νυν  Πρόεδρος του Δ.Σ. Καρπάθου Γιώργος Θ Νισύριος, ο οποίος ψήφισε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμό 14 του πρακτικού υπ. Αριθ. 35 της 15ης Μαΐου 2009 του Επαρχιακού Συμβουλίου την οποία και σου αποστέλλω με τίτλο: «Πρόταση για την συμπερίληψη της Ολύμπου Καρπάθου στον ειδικό κατάλογο της  Ελλάδας, για την εγγραφή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».
          Στο σχετικό της παραπάνω απόφασης αναφέρεται ότι αφορμή γι αυτό δόθηκε από το Παγκαρπαθιακό συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία τον ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλη Ι. Σακέλλη τον Αύγουστο του 2008 στην Όλυμπο και στα Πηγάδια.
           Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η συμπατριώτισσα μας κ. Λη Μηναίδη η οποία έκανε και την σχετική πρόταση. Η εν λόγω κυρία, υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων του Δήμου Ροδίων, έχει συσσωρευμένη εμπειρία σε παρόμοια θέματα μιας και τυγχάνει επί σειρά ετών εκπρόσωπος του Δήμου στον εν λόγω διεθνή Οργανισμό ( Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ανήκει στον συγκεκριμένο κατάλογο μνημείων).
           Η ίδια μας ανέφερε ότι η Όλυμπος πληρεί δύο τουλάχιστον κριτήρια για τις διαδικασίες καταχώρησης της στην σχετική λίστα και που είναι τα εξής:
α) Το κριτήριο Νο 3: να φέρει μια μοναδική τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ενός πολιτισμού που επιβιώνει ή που έχει εξαφανιστεί και
β) Το κριτήριο Νο5: να αποτελεί εξέχων παράδειγμα παραδοσιακού ανθρωπίνου ενδύματος και χρήσης γης ή Θάλασσας που να εκπροσωπεί έναν ή περισσότερους πολιτισμούς ή της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει γίνει ευάλωτο κάτω από την επίδραση μη αναστρέψιμων αλλαγών.
            Με την πλήρωση λοιπών των παραπάνω δύο κριτηρίων προτείνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού η περίληψη της Ολύμπου αρχικά στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδος και από εκεί σ’ αυτόν της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η κ. Μηναίδη προθυμοποιήθηκε μάλιστα  να προχωρήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ολύμπου.
        Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν».  Σε συνεργασία με την κα. Μηναιδη αλλά και με την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου να ζητηθεί να υλοποιηθεί η ομόφωνη αυτή  απόφαση που πήρατε στο Δ.Σ.  που εκτιμώ ότι  θα βοηθήσει τα μέγιστα σ’ όλα τα επίπεδα όχι μόνο την Όλυμπο, αλλά ολόκληρο το νησί της Καρπάθου, την Επαρχία μας και τη Δωδεκάνησο γενικότερα μέσα στις δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συγκυρίες που όλοι βιώνουμε.
         Είμαι πρόθυμος για οποιοδήποτε  επιπλέον  πληροφόρηση για το εν λόγω θέμα

                                                                Με εκτίμηση,
                                                                 Μιχάλης Ερωτόκριτος


                                                             Ε.Π.Σ. της Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου
                                                          Της ΠΝ.Αιγαίου 

 Ας  ελπίσουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα γιατί η Όλυμπος το αξίζει αλλά και γιατί όσο περνούν τα χρόνια είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί  αυτή η σπάνια κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: