Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

                                         Α Π Ο Φ Α Σ Η
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Φωτο . Πατηρ Καλλινικος (Απο την υπογραφη των συμβολαιων για την παραχωρηση του οικοπεδου  )
                                        Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
Εγκρίνουμε την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Κατασκευή και εξοπλισμός Γενικού
Νοσοκομείου Καρπάθου», δυναμικότητας 22 κλινών, και αναθέτουμε την υλοποίησή του στη
ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.
Σκοπός του εν λόγω Νοσοκομείου θα είναι η παροχή Δευτεροβάθμιας Φροντίδας
Υγείας, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Βραχείας Νοσηλείας, Παρηγορητικής Ιατρικής και
Αποκατάσταση Υγείας.
1
ΑΔΑ: Β4ΒΟΘ-ΒΣ8
Η συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του προαναφερόμενου έργου, εκτιμάται σε έξι
εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (6.500.000,00 €) περίπου.
Πηγή χρηματοδότησης του έργου προτείνεται να είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ 2007-2013 και
οι διαδικασίες υλοποίησης θα ξεκινήσουν μετά την έκδοση σχετικής απόφασης ένταξης
πράξης στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 –
2013».
Η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. ως φορέας εκτέλεσης να προβεί άμεσα στις ενέργειες που
απαιτούνται για την ωρίμανση του έργου ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη και
χρηματοδότησή του από το Π. Ε. Π «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ .


    Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 στην αίθουσα εκδηλώσεων του «ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», έγινε η ετήσια εκδήλωση με θέμα: «BΡΑΒΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ 2011» από το «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ CORFU» σε συνεργασία με την «ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ», αφιερωμένη στα μέλη τους πού έφυγαν απ’ τη ζωή: Θόδωρο Αγγελόπουλο (σκηνοθέτη κινηματογράφου), Αννα Καλουτά (ηθοποιό-τραγουδίστρια) & Σώτια Τσώτου (στιχουργός). Τιμήθηκαν 25 προσωπικότητες πού κατόπιν ομόφωνης απόφασής τους, ξεχώρισαν στη χώρα μας τό 2011, στην Εκκλησία, στο Πολιτισμό και στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.   Ένα από τά τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ:  MIXAΛΗΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ, Εκπαιδευτικός και τέως Επαρχος ΚΑΡΠΑΘΟΥ-ΚΑΣΟΥ καί παλιότερα ΚΑΛΥΜΝΟΥ, για την Δραστηριότητά του, το Ηθος καί τή πολύχρονη προσφορά του, γενικότερα σε θέματα ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΗΚΗΣΗΣ, πού παρέλαβε με αισθήματα καί λόγια βαθιάς συγκίνησης.  το τιμητικό βραβείο από τη Πρόεδρο του Οργανισμού: ΕΥΘΥΜΙΑ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ


φωτο.Μανολης Κοντονικόλας
      Την Δευτέρα 26 Μαρτίου εκατοντάδες κάτοικοι από όλη την Κάρπαθο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της υγείας στο νησί Στην κινητοποίηση επικεφαλής ήταν ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος και ο δήμαρχος Μιχάλης Χανιώτης. Με ανακοίνωση του ο Δήμος  Καρπάθου έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο που συγκεντρώνει τα  δίκαια αιτήματα  όλου του καρπαθιακού   λαού
                                                                





1.       Την άμεση ένταξη  του έργου  ανέγερσης του Νοσοκομείου της Καρπάθου στο ΕΣΠΑ.

2.      Την άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών του Κέντρου Υγείας Καρπάθου  σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και τον  εκσυγχρονισμό  του υπάρχοντος  εξοπλισμού.  

3.      Την άμεση κάλυψη  των λειτουργικών κενών  και του εξοπλισμού  του πολυδύναμου ιατρείου της Ολύμπου.

4.      Την εξόφληση των υποχρεώσεων  προς τους προμηθευτές από το Νοσοκομείο της Ρόδου που έχει  χρηματοδοτηθεί για αυτό από την Β΄ ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου. 

5.      Την αλλαγή και συμπλήρωση του οργανογράμματος  του Κέντρου Υγείας Καρπάθου  για να προβλεφθούν οι ελλείπουσες ειδικότητες  βάσει των σημερινών αναγκών (π. χ. ιατρών ψυχικής υγείας κ. λ .π)

6.       Την εξασφάλιση  της μετάβασης ιατροδικαστή  στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου  όποτε απαιτείται.



                     
φωτο.Μανολης Κοντονικόλας
                Οι φορείς που οργάνωσαν και συμμετείχαν στην συγκέντρωση  έστειλαν από κοινού επιστολή  διαμαρτυρίας αναφεροντας τα εξης:
       Το Δικαίωμα στην Υγεία στην Κάρπαθο δεν φαίνεται να :ισχύει για τους κατοίκους αυτού του ακριτικού νησιού. Η νησιωτικότητα που κατοχυρώνεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα καταστρατηγείται!



Η Πολιτεία Κωφεύει ή Αδιαφορεί ή Ολιγωρεί!!!!!



Οι ακρίτες κάτοικοι αυτού του ιστορικού νησιού παλεύουμε σε καθημερινή βάση για την επιβίωση μας.Η υπομονή και ανοχή μας έχει φτάσει στα όρια της!!!



Ζητούμε από την Πολιτεία το αναφαίρετο δικαίωμα μας στην Υγεία σαν πολίτες αυτής της Χώρας και να τεθεί ένα τέλος στις παλινωδίες της επίσημης πολιτείας και των θεσμών της!Απαιτούμε την Δικαίωση μας και μέσω της Μεγάλης Παγκαρπαθιακής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας στις 26 Μαρτίου 2012 (Έναρξη 10 π.μ., Κέντρο Υγείας) διεκδικούμε δυναμικά από όλους τους Πολιτειακούς Θεσμούς και Φορείς :



1. Την Άμεση και Πλήρη Στελέχωση του Κέντρου Υγείας, σύμφωνα με το παρόν Οργανόγραμμα, σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό!



2. Την Κάλυψη όλων των θέσεων Οδηγών ασθενοφόρων. Δύο από τα τρία υπάρχοντα Ασθενοφόρα μας τα έχουν δωρίσει Γερμανοί και Ολλανδοί, Φίλοι του νησιού μας. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει το ελάχιστον και να προσλάβει οδηγούς???



3. Πρόβλεψη για προσωπικό Κοινωνικής-Ψυχολογικής στήριξης του πληθυσμού στο Κέντρο Υγείας!(καμία πρόβλεψη για κοινωνική – ψυχολογική στήριξη με αποτέλεσμα κρούσματα αυτοκτονιών συντοπιτών μας στα τελευταία δύο χρόνια που ίσως να ευρίσκονταν μαζί μας αν είχαν την κατάλληλη βοήθεια).



4. Την άμεση αντικατάσταση του πεμπαλαιωμένου Ιατρικού εξοπλισμού (χειρουργικού, μικροβιολογικού, ακτινολογικού) που με συχνές βλάβες μένει αδρανής και άχρηστος για εβδομάδες μέχρι να επισκευαστεί από συνεργεία και τεχνικούς που πρέπει να εγκριθούν και να έλθουν από το Νοσοκομείο της Ρόδου.



5. Αναβάθμιση-Αυτονόμηση του Κέντρου Υγείας Καρπάθου σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες τόσο του μόνιμου πληθυσμού όσο και των χιλιάδων επισκεπτών μας. Είμαστε ένα από τα ομορφώτερα νησιά του Αιγαίου, το δεύτερο σε μέγεθος νησί της Δωδεκανήσου με 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και πάνω από 20.000 το καλοκαίρι.



Είναι απαράδεκτο το Κέντρο Υγείας, που και αυτό κτίσθηκε από το υστέρημα και τις Δωρεές των καρπαθίων μεταναστατών, να λειτουργεί με προδιαγραφές των δεκαετιών ΄60 και ΄70!



Συν τοις άλλοις, σας αναφέρουμε και κάποια άλλα στοιχεία που συνθέτουν την όλη εικόνα που επιθυμούμε διακαώς να αλλάξει:



• Εκατοντάδες Παραπεμπτικά κάθε χρόνο για τα Νοσοκομεία της Ρόδου και Αθηνών για περιστατικά που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν στο νησί με δυσβάστακτο για τους κατοίκους κόστος αλλά και για τον κρατικό προϋπολογισμό.•



Η Κάρπαθος έχει το ακριβότερο αεροπορικό εισιτήριο σε όλη την Ελληνική Επικράτεια! Επομένως, όταν πρέπει να ταξιδέψουμε για λόγους υγείας πρέπει να διαθέτουμε και το σχετικό …βαλάντιο: Κάρπαθος- Αθήνα- Κάρπαθος: 140 Ευρώ ακτοπλοϊκώς, 202 Ευρώ αεροπορικώς !)



Σας γράφουμε από την ακριτική Κάρπαθο.



Εκπέμπουμε μήνυμα S.O.S για το Κέντρο Υγείας Καρπάθου!



Ενεργοί Πολίτες Καρπάθου,



Ενωση Ξενοδόχων Καρπάθου, Εμπορικός Σύλλογος Καρπάθου,

Εκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Όμιλος Μενετών Καρπάθου ‘‘Η Πρόοδος’’,

Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Διαφανίου Καρπάθου ‘‘Η Αναγέννηση’’,

Ομάδα Πρωτοβουλίας Ψυχικής Υγείας Καρπάθου, Σύλλογος Κυρίων και Δεσποινίδων Πυλών Καρπάθου ‘‘Η Πρόοδος’’, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Καρπάθου,



Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου,



Συλλογος Γονεών και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρπάθου,



Πολιτιστικός-Αναπτυξιακός Σύλλογος ‘‘Η Γυναίκα της Ολύμπου’’,



Σύλλογος Εστιατορίων, Καφε-Μπαρ και Κέντρων Διασκέδασης,



Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πυλών Καρπάθου ‘‘Ο Αργοναύτης’’,





Αθλητικός Σύλλογος Αρκάσας Καρπάθου ‘‘Ο Κουρσάρος’’,



Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων Καρπάθου,



Σύνδεσμος Βετεράνων Αθλητών Ποδοσφαίρου ‘‘Ποσειδών’’.



                                                             


φωτο.Μανολης Κοντονικόλας
       

Πρόταση για την ένταξη της Ολύμπου στους καταλόγους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.



  Την αναγνώριση της Ολύμπου ως μνημείου  Παγκόσμιας Κληρονομιάς  από την ΟΥΝΕΣΚΟ  θα επιδιώξει η Δημοτική Αρχή ξεκινώντας – κατόπιν  και σχετικής ομόφωνης απόφασης του Δ. Σ. στις 31.01.2012 - πρωτοβουλίες και ενέργειες  για το σχηματισμό φακέλου που θα υποβληθεί αρμοδίως  αφού συγκεντρωθούν  όλα τα απαραίτητα στοιχεία  και δικαιολογητικά σε  συνεργασία πάντα  με την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου.
     Σύμφωνα με την εισήγηση  του Αντιδημάρχου Καρπάθου κ. Γιώργου Δημάρχου  «Η Όλυμπος Καρπάθου συγκαταλέγεται  στις δακτυλοδεικτούμενες,  ελάχιστες  και μοναδικές περιοχές του κόσμου που διατηρεί και σώζει  μέχρι  σήμερα κομμάτια πολιτισμού  και παράδοσης αρχέγονων  πολιτισμών που ευδοκίμησαν  στον τόπο της εκατοντάδες  χρόνια πριν.
Η μοναδικότητα αυτή γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια  όχι μόνο αυτούς  που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ανδρειώθηκαν  στα χώματά της αλλά και όλους τους Καρπάθιους  όπου κι αν ευρίσκονται.   Ταυτόχρονα όμως τους προκαλεί  δέος   και φόβο καθώς τους επιφορτίζει  με καθήκον και χρέος   για διαφύλαξη, διατήρηση και συνέχισή της, στις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές, όπως ακριβώς παρεδόθη και παρελήφθη από τις προηγούμενες(…)
Θεωρούμε λοιπόν και πιστεύουμε  ότι οι καιροί πλέον  δεν μας περιμένουν  και δεν μας επιτρέπουν  και ούτε δικαιολογούν άλλες αναβολές  αλλά μας αναγκάζουν  να λάβουμε άμεσα μέτρα  και πρωτοβουλίες για την διάσωση  αυτών των αξιών  που ο Καρπαθιακός λαός  και ολόκληρος ο κόσμος κληρονόμησε  από τον ιερό της Ολύμπου Καρπάθου, τόπο.
Χρέος μας λοιπόν είναι αυτή  μας την  επιθυμία, αυτή μας την υποχρέωση   να την μετουσιώσουμε  σε έργο, αποδεικνύοντας  στον κόσμο ότι και όρεξη  έχουμε και θέληση  και  βούληση, αυτά που τόσα χρόνια αναμασούσαμε  και μηρυκάζαμε  να τα επενδύσουμε  με πράξεις και έργα  και αν διασφαλίσουμε  την αθανασία όλων αυτών  των αξιών που κληρονομήσαμε  ανά τους αιώνες. 
Είναι καιρός πλέον να θέσουμε το θεμέλιο λίθο της αρχής του οικοδομήματος, της βάσης του εγχειρήματος, πάνω στην οποία θα  τοποθετηθούν  όλες οι μελλοντικές  μας ενέργειες  και προσπάθειες  για την  επίτευξη, την ευόδωση  και πραγμάτωση του ονείρου μας, της αναγνώρισης  της Ολύμπου ως μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς  από την ΟΥΝΕΣΚΟ.»
 Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στην εισήγηση του κ. Αντιδημάρχου  για  την ιστορία του θέματος αξίζει να αναφερθεί ότι  η πρωτοβουλία  αυτή ξεκινά από την παρότρυνση  του συμπατριώτη μας  πρώην Νομαρχιακού  και νυν Περιφερειακού Συμβούλου Γεωργίου Η. Ζωγραφίδη, ο οποίος έσπειρε  και καλλιέργησε   την ιδέα εδώ και μια πενταετία πριν.  Ο εν λόγω συμπατριώτης μας  με την εισήγησή του  στο Νομαρχιακό Συμβούλιο  Δωδεκανήσου κατάφερε  όπως υιοθετηθεί η άποψή του, με την αριθ. 87/2008 απόφαση του Ν. Σ.
Τον προηγούμενο χρόνο  αποφασίστηκε η χρηματοδότηση 88/2007 απόφαση του Ν. Σ. και κατόπιν εισηγήσεως του ίδιου  αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης  και η εκπόνηση αυτής από ομάδα  ατόμων με καταγωγή από την Όλυμπο   και εξειδίκευση στο θέμα, η οποία θα αναλάβει  την έρευνα και την τεκμηρίωση  του χαρακτηρισμού της Ολύμπου σε σχέση με την πολιτιστική  της προσφορά και παράδοση.
«Έκτοτε  μέχρι και σήμερα παρατηρήθηκε  κάποια στασιμότητα  και εφησυχασμός  μέχρι η Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση καταργήθηκε  και υπάρχει τώρα η Περιφέρεια Αιγαίου  και σε αυτήν θα πρέπει  να απευθυνθούμε και να της υπενθυμίσουμε την  υποχρέωση  υλοποίησης της απόφασης» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καρπάθου κ. Γιώργος Δήμαρχος. 
                                Από το Γραφείο τύπου του Δήμου Καρπάθου



Ο   εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας  Καρπάθου –Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος αποσαφήνισε κάποια σημεία που αφορούν την εξέλιξη του θέματος έως τώρα από το Επαρχιακό Συμβούλιο Καρπάθου Κάσου   με επιστολή που  έστειλε προς τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιώργο Δήμαρχο που εισηγήθηκε το θέμα .
   

        
      
Αγαπητέ μου Αντιδήμαρχε,
           με ενδιαφέρον διάβασα το δελτίο τύπου του Δήμου Καρπάθου που αφορούσε την λήψη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετική με την πρόταση για την ανακήρυξη της Ολύμπου σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
            Στην σχετική εισήγηση σας αναφέρεστε μεταξύ των άλλων και στην πρώτη προσπάθεια που έγινε από την πλευρά του τελευταίου  Νομαρχιακού Συμβουλίου Δωδεκανήσου από τον συνάδελφο Γιώργο Η. Ζωγραφίδη και πέτυχε να χαρακτηριστεί  η Όλυμπος «πόλις»του ζώντος  πολιτισμού της Δωδεκανήσου. Μάλιστα από το επαρχιακό συμβούλιο είχε οριστεί σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον τότε συνάδελφο Βασίλη Τσαμπανάκη για τον σκοπό αυτό.
          Μέσα στο Δ.Τ αναφέρεται ακόμα ότι λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης, εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» το ενδιαφέρον της μετέπειτα Περιφέρειας καθυστέρησε.
          Για την παραπάνω εκτίμηση και ως εκπρόσωπος της Π.Ν. Αιγαίου στην περιοχή μας σου κάνω γνωστά τα παρακάτω τα οποία προφανώς εσύ δεν γνωρίζεις αλλά τα γνώριζε ό τότε συνάδελφος Νομαρχικός Σύμβουλος  και νυν  Πρόεδρος του Δ.Σ. Καρπάθου Γιώργος Θ Νισύριος, ο οποίος ψήφισε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθμό 14 του πρακτικού υπ. Αριθ. 35 της 15ης Μαΐου 2009 του Επαρχιακού Συμβουλίου την οποία και σου αποστέλλω με τίτλο: «Πρόταση για την συμπερίληψη της Ολύμπου Καρπάθου στον ειδικό κατάλογο της  Ελλάδας, για την εγγραφή στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».
          Στο σχετικό της παραπάνω απόφασης αναφέρεται ότι αφορμή γι αυτό δόθηκε από το Παγκαρπαθιακό συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία τον ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλη Ι. Σακέλλη τον Αύγουστο του 2008 στην Όλυμπο και στα Πηγάδια.
           Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η συμπατριώτισσα μας κ. Λη Μηναίδη η οποία έκανε και την σχετική πρόταση. Η εν λόγω κυρία, υπεύθυνη δημόσιων σχέσεων του Δήμου Ροδίων, έχει συσσωρευμένη εμπειρία σε παρόμοια θέματα μιας και τυγχάνει επί σειρά ετών εκπρόσωπος του Δήμου στον εν λόγω διεθνή Οργανισμό ( Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ανήκει στον συγκεκριμένο κατάλογο μνημείων).
           Η ίδια μας ανέφερε ότι η Όλυμπος πληρεί δύο τουλάχιστον κριτήρια για τις διαδικασίες καταχώρησης της στην σχετική λίστα και που είναι τα εξής:
α) Το κριτήριο Νο 3: να φέρει μια μοναδική τουλάχιστον εξαιρετική μαρτυρία μιας πολιτισμικής παράδοσης ενός πολιτισμού που επιβιώνει ή που έχει εξαφανιστεί και
β) Το κριτήριο Νο5: να αποτελεί εξέχων παράδειγμα παραδοσιακού ανθρωπίνου ενδύματος και χρήσης γης ή Θάλασσας που να εκπροσωπεί έναν ή περισσότερους πολιτισμούς ή της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν αυτό έχει γίνει ευάλωτο κάτω από την επίδραση μη αναστρέψιμων αλλαγών.
            Με την πλήρωση λοιπών των παραπάνω δύο κριτηρίων προτείνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού η περίληψη της Ολύμπου αρχικά στον ενδεικτικό κατάλογο της Ελλάδος και από εκεί σ’ αυτόν της Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η κ. Μηναίδη προθυμοποιήθηκε μάλιστα  να προχωρήσει τις διαδικασίες σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ολύμπου.
        Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν».  Σε συνεργασία με την κα. Μηναιδη αλλά και με την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου να ζητηθεί να υλοποιηθεί η ομόφωνη αυτή  απόφαση που πήρατε στο Δ.Σ.  που εκτιμώ ότι  θα βοηθήσει τα μέγιστα σ’ όλα τα επίπεδα όχι μόνο την Όλυμπο, αλλά ολόκληρο το νησί της Καρπάθου, την Επαρχία μας και τη Δωδεκάνησο γενικότερα μέσα στις δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συγκυρίες που όλοι βιώνουμε.
         Είμαι πρόθυμος για οποιοδήποτε  επιπλέον  πληροφόρηση για το εν λόγω θέμα

                                                                Με εκτίμηση,
                                                                 Μιχάλης Ερωτόκριτος


                                                             Ε.Π.Σ. της Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου
                                                          Της ΠΝ.Αιγαίου 

 Ας  ελπίσουμε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα γιατί η Όλυμπος το αξίζει αλλά και γιατί όσο περνούν τα χρόνια είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί  αυτή η σπάνια κληρονομιά.

AKTOΠΛΟΙΚΟ ,ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ


 «Ακτοπλοϊκό Δίκτυο  στη Δωδεκάνησο: Προβλήματα και Προοπτικές  Ανάπτυξης» ήταν το κύριο θέμα της  ημερίδας  που πραγματοποιήθηκε  στην Ρόδο την Πέμπτη 8 Μαρτίου και στην οποία   συμμετείχε  ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης και οι Δήμαρχοι  Πάτμου, Αγαθονησίου,  Λειψών, Λέρου, Καλύμνου, Κω, Αστυπάλαιας, Νισύρου,  Σύμης, Χάλκης, Ρόδου, Κάσου,  Καρπάθου και Μεγίστης.         
  Στην ημερίδα συμμετείχε ο Γενικός  Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κ. Νικόλαος  Λίτινας  ενώ  παρόντες ήταν ο  Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης  Χαλκιώτης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, εκπρόσωποι  επιμελητηρίων  και ακτοπλοϊκών εταιρειών.     
Ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης διαμαρτυρήθηκε  για το γεγονός ότι  μειώθηκαν οι δρομολογιακές  γραμμές, τόνισε τα ζητήματα του μεταφορικού ισοδύναμου, την ανάγκη γρήγορης δρομολογιακής γραμμής κατά την τουριστική περίοδο  υπογραμμίζοντας  το γεγονός ότι θα  είναι συμφέρουσα  για την ελληνική οικονομία η καθιέρωση αυτής της γραμμής.
 «Το νησί χρειάζεται γρήγορη γραμμή και για τους τουρίστες  και για τους παλιννοστούντες  Καρπάθιους. Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα σε ονόματα  αλλά το Blue Star  στο νησί μας πέτυχε, ήταν θετική η παρουσία του(…) Ο τουρίστας πρέπει να ξέρει πότε θα επιστρέψει από τον τόπο των διακοπών του.»     Ο κ. Χανιώτης  αναφέρθηκε επίσης  στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί  βόρεια πύλη εισόδου  στο Λιμάνι Διαφανίου.

Κατά την διάρκεια της δεκάλεπτης ομιλίας του  υπογράμμισε ότι « Αν και φιλόλογος δεν πολλαπλασιάζω τα λόγια μου  αλλά τα μετρώ.»   «Υπάρχει  μία ιδιαιτερότητα  που αφορά το νησί της Καρπάθου  γιατί είναι ένα άγονο και απομονωμένο νησί και μοιραία και η γραμμή χαρακτηρίζεται ως άγονη(…)  Η Κάρπαθος είναι ο τρίτος τουριστικός προορισμός σε επίπεδο Νομού.  Αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα δεν πρόκειται ούτε να επιβιώσει ούτε να   διαβιώσει(...) Η Πολιτεία θα χάσει αν δεν τακτοποιήσει το συγκοινωνιακό  και  θα πρέπει οπωσδήποτε να επανεξετάσει το ζήτημα των θαλασσίων μεταφορών.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Χανιώτης  χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο το σύστημα  των ταχυδρομικών γραμμών. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν»  

                Στο  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας   Δωδεκανήσου

Στο Δημοτικό  Λιμενικό Ταμείο Νότιας  Δωδεκανήσου θα μεταβεί σήμερα ο Δήμαρχος Καρπάθου όπου  θα θέσει τα ζητήματα:
1.     της καθίζησης του  παραλιακού δρόμου Πηγαδίων  καθώς επίσης  και της θωράκισής και ανάπλασής του  και
2.     της καθίζησης του παραλιακού στη λιμενική ζώνη  Διαφανίου.     




                                                      Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Καρπάθου


25η Μαρτιου 2012




Διαφάνι Καρπάθου Δημοτίκο Σχολείο Διαφανίου
¨Ολυμπος Καρπάθου Γυμνάσιο -Λύκειο Ολύμπου
        Με λαμπρότητα τις 25 Μαρτίου τιμήθηκε η Εθνική επέτειος σε όλο τον κόσμο .Οι νέοι από την Κάρπαθο έδωσαν το παρών στις  παρελάσεις τόσο  εντός της Ελλάδας όσο  εκτός κλέβοντας παντού –κατά γενική ομολογία -την παράσταση. Στην Όλυμπο η Εθνική επέτειος τιμήθηκε με δοξολογία και εκδήλωση από το Γυμνάσιο και Λύκειο Ολύμπου
  ενώ στον Διαφάνι έγινε δοξολογία και ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου. 
Ροδος φωτο :
Aristidis Miaoulis
Επίσης τα παιδιά μας έδωσαν το παρών στις παρελάσεις στον Πειραιά ,στην Ρόδο αλλά  και στην Νέα Υόρκη
Πειραιας φωτο: Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου "Η Δήμητρα"



Nεα Υορκη φωτο ,Michael J. Frangos

    

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

«Διεξαγωγή εξετάσεων απόκτησης πιστοποιητικού γλωσσομάθειας στην Κάρπαθο»








           








Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον ορισμό της Ρόδου για πρώτη φορά ως έδρας για την διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση του κρατικού  πιστοποιητικού γλωσσομάθειας για τους μαθητές που προέρχονται από την Κάρπαθο και την Κάσο, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση  Πιστοποίησης Ξένων Γλωσσών  την παρακάτω επιστολή-πρόταση:

         Με την επιστολή μου αυτή θα ήθελα να υποστηρίξω το αίτημα των Κέντρων ξένων γλωσσών της Καρπάθου και τη Κάσου για τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας στην Κάρπαθο και όχι στη Ρόδο.
         Μέχρι τώρα οι εξετάσεις διεξήγοντο επί τόπου και σε αυτές συμμετείχαν σχεδόν 100 (εκατό) υποψήφιοι. Με τον τρόπο αυτό η εξυπηρέτηση των ντόπιων στα ακριτικά νησιά  τους απέτρεπε τη μετακίνηση αυτών και των οικείων τους στη Ρόδο(περίπου 200 άτομα) με ότι αυτό αρνητικό συνεπάγεται με τις ισχύουσες συγκοινωνίες, τις διανυκτερεύσεις ,την ταλαιπωρία και το κυριότερο απ’ όλα την οικονομική επιβάρυνση μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές  συγκυρίες που όλοι βιώνουμε.
Είναι προτιμότερο να μετακινηθεί μία ολιγομελής ομάδα εξεταστών παρά μία πολυπληθής ομάδα Καρπαθίων και Κασίων στην Ρόδο, για τους λόγους που προανέφερα.
Για μια άλλη φορά διαπιστώνουμε ότι οι ιδιαιτερότητες  των νησιωτικών μας περιοχών όπως η δική μας  δεν λαμβάνεται  σοβαρά υπόψιν και όλα σχεδιάζονται κεντρικά αγνοώντας τη νησιωτικότητα.
Χρειάζεται λοιπόν μια πολιτική απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση και  πιστεύω ότι  θα εξετάσετε θετικά το παραπάνω λογικό αίτημα.
                                                                Με εκτίμηση,
                                                                 Μιχάλης Ερωτόκριτος


                                                             Ε.Π.Σ. της Π.Ε. Καρπάθου-Κάσου
                                                          Της ΠΝ.Αιγαίου